• SPAR university geeft samen met studenten gas op verduurzaming

SPAR university geeft samen met studenten gas op verduurzaming

SPAR university geeft samen met studenten gas op verduurzaming

Campustalks

Door de campustalks, gesprekken die SPAR university voerde met haar teams en studenten op de campussen, werden in korte tijd heel veel duurzame ideeën verzameld. Erwin Binneveld, oprichter van SPAR university:`Er werden zoveel goede ideeën aangedragen, het was onmogelijk om al deze ideeën in één keer te verwezenlijken. Daarom hebben we keuzes gemaakt en onze focuspunten omschreven en vastgelegd in een ‘duurzame kalender’. Het mooie aan zo’n duurzame reis is dat iedereen die geïnteresseerd is weet welke kant wij op gaan, hierdoor kunnen we samen versnellen en dingen echt verbeteren.´

Fanatieke jongeren

Dat een steeds grotere groep jongeren zich persoonlijk aangesproken voelt wanneer het gaat over sustainability of climate change, is merkbaar door de fanatieke stakingen die worden georganiseerd. Echter is ook bewezen dat de minst duurzame schakel in de food-keten de consument zelf is. SPAR university gaat daarom studenten uitlokken door drie ‘Bring Your Own Dagen’ te organiseren. Dit zijn zogenaamde ‘verpakkingsloze dagen’ waarmee studenten worden opgeroepen om zelf bestek en/of verpakkingsmaterialen mee te nemen. Zo worden studenten erop geattendeerd dat een beter milieu echt bij jezelf begint en dat het gebruik van zakjes, rietjes, sporc’s (bestek) en kartonnen koffiebekers echt een keuze is. De duurzame kalender wordt momenteel in de winkels afgetrapt met ‘de Bring Your Own week’ waarbij de nieuwe SPAR herbruikbare koffiebeker op een ludieke manier op de campussen gepromoot wordt. Klanten die zelf een herbruikbare beker/mok meenemen ontvangen bij SPAR university €0,25 korting op elk kopje koffie. 

Bewustwording en nieuwe normen

Slim, simpel, snel en samenwerken tegen voedselverspilling is het motto voor SPAR university. Met de inzet van Zero Waste Bags wil SPAR university zelfs in 2023 niets meer weggooien. Door met diverse partijen te praten en samen te gaan werken in de keten denkt SPAR university dat dit haalbaar is. Het is tijd dat er naar echte oplossingen gekeken gaat worden, voor heel de keten. 

Niet zal SPAR university alleen studenten uitlokken, ook processen en wetgeving zullen kritisch bekeken en in sommige gevallen zelfs veranderd moeten worden om überhaupt te kunnen verduurzamen. De ambitie om single-use verpakkingsmaterialen binnen één jaar met 50% te verminderen en om de 1,5% voedselverspilling (derving) terug te brengen naar 0,5% vergt een gedegen aanpak. 

Een mooi initiatief is dat studenten over alle campussen de start van een petitie hebben aangekaart. In samenwerking met de ‘green offices’ start SPAR university in het najaar de petities op onder studenten en denkt SPAR university haar steentje bij te kunnen dragen aan duurzame oplossingen binnen foodretail en -service. 

Naast de Zero Waste Bag wil SPAR university nog meer bewustwording creëren, dit door op termijn een test te doen met onder andere ‘slimme houdbaarheid sensoren’ op verpakkingen van vlees, vis en kip. Deze sensoren geven de juiste houdbaarheidsdatum van een product weer, gebaseerd op de temperatuur-tijd functie van dat product. Zo is het voor de consument nog simpeler om de houdbaarheid te beoordelen.

Meer blog?
Download onze app
Wat?

Claim APP deals, de Zero Waste Bag
en spaar voor gratis koffie

Download onze app!

Android: Ga naar Download
IOS: Ga naar Download
+