SPAR university stopt met tabak verkoop op wereld-niet-roken-dag

Rookvrije campus terreinen, het is een eerste stap naar een rookvrije generatie. Samen met studenten geeft SPAR university meer betekenis aan een gezonde levensstijl door als eerste retailer per 31 mei 2019 echt te stoppen met de verkoop van tabak.

Steeds vaker verdwijnen de sigaretten uit het zicht van shoppers, echter het aantal verkooppunten neemt mondjesmaat af. SPAR university gaat per 31 mei 2019 definitief stoppen met de verkoop van tabak. Bij twee van de negen winkels van SPAR university werd al geen tabak verkocht, nu volgen ook de andere zeven winkels. SPAR university is van mening dat het niet meer verkopen van rookwaren op hogeschool- en universiteitsterreinen past bij een eerste stap richting een rookvrije generatie. SPAR university gaat hiermee ook de samenwerking aan met diverse commissies van Hogescholen en Universiteiten, zij uiten zich steeds vaker dat ze zich graag zouden willen aansluiten bij de wijziging van de Tabakswet. Oftewel om als schoolterrein en dus ook als ‘HBO en WO campusterrein’ per 1 augustus 2020 volledig rookvrij te willen zijn.

Studenten willen méér ‘Super Healthy’

Het Super Healthy-schap werd door SPAR university in april 2017 in de zevende winkel SPAR university Radboud Universiteit in Nijmegen gelanceerd. Direct bleek het Super Healthy-schap, waar alle gezonde producten bij elkaar staan gepresenteerd, een hit onder studenten. Inmiddels is het Super Healthy-schap een belangrijk onderdeel van de formule van SPAR university. Uit recent onderzoek onder klanten van SPAR university bleek echter dat het Super Healthy-schap nog niet voldoende is: 55% van de studenten gaf aan meer en vaker verleid te willen worden met gezondheid en gezonde producten. SPAR university is van mening om te kunnen verleiden op dit gebied, en om dus gezonde keuzes meer te laten gelden, het ook noodzakelijk is om te stoppen met de verkoop van tabak. Gezondheid, oftewel de Super Healthy-gedachte, zal de studentikoze formule de komende jaren nog meer gaan nastreven. Stoppen met tabak is een eerste stap richting een bredere betekenis van de Super Healthy-gedachte. Daarnaast gaf 72% van haar klanten en teamleden aan blij te zijn als er besloten werd om te stoppen met de tabak verkoop. Dit alles gaf uiteindelijk de doorslag. Ondanks dat wij, SPAR university, absoluut weg willen blijven van een belerende formule richting klant. Eigen keuzes maken is als student zeer belangrijk. Op dit moment sluit onze koers voor gezonde en duurzame voeding goed aan bij de wens van de klant en pakken wij door.

Aanpassingen in overige formats van SPAR

Vooruitlopend op het uitstalverbod dat in 2020 van kracht zal gaan, plaatst SPAR in de buurt en enjoy winkels de tabaks- en rookwaren uit het zicht. De tabaksmeubelen worden in het tweede kwartaal van 2019 afgesloten met deuren. De city winkels volgen later in 2019.

Stickers op sigarettenpakjes

Vanaf vandaag – 16 april 2019 – wordt in onze winkels verteld dat wij gaat stoppen met tabak verkoop op wereld-niet-roken-dag, 31 mei 2019. Onze winkelteams informeren vooral klanten die tabak kopen. Het hulpmiddel is een sticker op het pakje sigaretten. Wij denken dat de sigaret kopende klant na ruim een maand wel weet dat op de campus geen tabak meer wordt verkocht door SPAR university!

Meer blog?
Download onze app
Wat?

Claim APP deals, de Zero Waste Bag
en spaar voor gratis koffie

Download onze app!

Android: Ga naar Download
IOS: Ga naar Download
+